Rodzaje opakowan: Tetra Pak

Rodzaje opakowan: Tetra Pak

Pod pojęciem tetra paku rozumie się system aseptycznego pakowania, jaki odnosi się do zabezpieczania produktów spożywczych ciekłych. Są one zrobione z trójwarstwowego kompozytu, jaki natomiast zbudowany jest z paru istotnych elementów. Bierze się pod uwagę kilka warstw, występujących odpowiednio od zewnątrz.

I tak na tej podstawie wydziela się warstwy grube papieru – są one zadrukowane i wcześniej laminowane. Następna to warstwa folii aluminiowej jaka zapewnia twardość, trwałość, wytrzymałość, szczelność, gwarantuje nieprzepuszczanie zapachów i wysoką jakość. Następna kwestia to warstwa folii zrobionej z polimeru. W ten sposób można mówić o bezpośrednim stykaniu się owej warstwy z żywnością. Autorem tak ciekawego rozwiązania w dziedzinie rynku opakowaniowego okazał się doktor Ruben Rausing.

Rodzaje opakowan: Tetra Pak

„Wynalazek” w sferze opakowań został opatentowany w roku 1945. Wtedy można było mówić o tetra pakach w postaci czworościanu. Wtedy również powstała maszyna do aseptycznego, automatycznego pakowania ciekłych produktów żywnościowych. Następna kwestia to ciekawy fakt, że wynalazek ten na początku nie zyskał szczególnie dużego uznania, a nawet śmiało da się rzec, iż niewielkie było nim zainteresowanie. Kiedy ustanowiono spółkę przez Rubena Rausinga oraz Erika Wallenberga, co miało miejsce w 1951 roku, zaczęła istnieć firma AB Tetra Pak. Wtedy stopniowo opakowania zaczęły zyskiwać coraz większe zainteresowanie. Ich rozpowszechnienie było na tyle duże, że można było mówić o wyjściu na skalę międzynarodową. Zapoczątkowano ich wykorzystanie w Szwecji. Następnie Tetra Pak zyskały aprobatę konsumentów na terenie Niemiec a później w krajach Europy Zachodniej, gdzie sukcesywnie zaczęły podbijać rynek.

Jeżeli chodzi o sam kształt i typ Tetra Paku, to zaczęły być niewielkie rozmiarowo Tetra Paki, które liczyły jakieś jedną trzecią litra. Z czasem zaczęły być popularne opakowania takie jak dziś te stosowane do śmietany. Dopiero w latach sześćdziesiątych minionego stulecia natomiast zaczęto wykorzystywać technologię aseptyczną do pakowania mleka. W ten sposób zaczęło pojawiać się UHT – tak dzisiaj modne. Wtedy pojawiły się opakowania Tetra Pak na pojemność dokładnie jedną drugą litra. Co do kształtu to w odróżnieniu od wymiarów, nie były one zmieniane. Posiadały nadal kształt czworościanu. Niestety Tetra Pak, mimo swej charakterystyczne przełomowości, cechował się dość niską reprezentacyjnością wśród innych typów opakowań.

Rodzaje opakowan: Tetra Pak

Było to także uznawane za mało praktyczne rozwiązanie, gdyż wiążące się z dużą objętością transportową. Magazynowanie wymagało przestrzeni. Czworościanu nie łatwo było układać. Niespełna dziesięć lat później, to jest w latach siedemdziesiątych minionego stulecia, zaczęły Tetra Paki być przedmiotem produkcji koncernu. Pojawiła się technologia skupiająca się na opakowaniach litrowych. Zaczęto także masowo wypuszczać na rynek już nie tyle czworościany, co prostopadłościany. Miały one tez specyficzny element w postaci daszku.

Do tego pojawiły się też rodzaje z zakrętką służącą do nalewania. Wielokrotnie wynikało to z chęci zapewniania komfortu, więc modyfikacje w tym czasie w zakresie akurat wytwórstwa Tetra Paku były jak najbardziej pożądane. W końcówce lat dziewięćdziesiątych minionego stulecia zaczęły się pojawiać Tetra Wedge czyli prostopadłościany, jakie nie miały daszku o którym wyżej mowa.

Jeszcze czymś innym są Tetra Top czyli swego rodzaju środki zamienne za Tetra Bricki.

Wpis zawdzięczamy